Karkówka z jabłkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3998
Składniki:
- 75 dag schabu karkowego
- 1/2 kg jabłek
- szklanka żurawiny
- cebula
- łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- kilka listków świeżego majeranku do dekoracji
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
1.Karkówkę oczyść,umyj,osusz,pokrój w plasterki.cebulę posiekaj,jabłka pokrój na cząstki i usuń gniazda nasienne.Żurawine przebierz.
2.Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron na lekko złoty kolor,oprósz solą i pieprzem.Obsmażone mięso od razu przełóż do naczynia żaroodpornego.
3.Na tej samej patelni zeszklij cebulę,dodaj jabłka,przesmaż i połącz z żurawiną.Następnie oprósz majerankiem,solą i pieprzem.Tak przygotowaną mieszanką obłóż karkówkę.
4.Kawałki masła poukładaj równomiernie na dnie naczynia.Piecz karkówkę w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku,nie dłuzej niż 30 minut.Mięso podawaj oprószone listkami świezego majeranku.
2.Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron na lekko złoty kolor,oprósz solą i pieprzem.Obsmażone mięso od razu przełóż do naczynia żaroodpornego.
3.Na tej samej patelni zeszklij cebulę,dodaj jabłka,przesmaż i połącz z żurawiną.Następnie oprósz majerankiem,solą i pieprzem.Tak przygotowaną mieszanką obłóż karkówkę.
4.Kawałki masła poukładaj równomiernie na dnie naczynia.Piecz karkówkę w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku,nie dłuzej niż 30 minut.Mięso podawaj oprószone listkami świezego majeranku.
Komentarze (0)