Karkówka z jabłkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3998
Karkówka z jabłkami

Składniki:

  • 75 dag schabu karkowego
  • 1/2 kg jabłek
  • szklanka żurawiny
  • cebula
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka listków świeżego majeranku do dekoracji
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

1.Karkówkę oczyść,umyj,osusz,pokrój w plasterki.cebulę posiekaj,jabłka pokrój na cząstki i usuń gniazda nasienne.Żurawine przebierz.
2.Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron na lekko złoty kolor,oprósz solą i pieprzem.Obsmażone mięso od razu przełóż do naczynia żaroodpornego.
3.Na tej samej patelni zeszklij cebulę,dodaj jabłka,przesmaż i połącz z żurawiną.Następnie oprósz majerankiem,solą i pieprzem.Tak przygotowaną mieszanką obłóż karkówkę.
4.Kawałki masła poukładaj równomiernie na dnie naczynia.Piecz karkówkę w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku,nie dłuzej niż 30 minut.Mięso podawaj oprószone listkami świezego majeranku.

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów