Risotto z serem i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1646
Risotto z serem i cukinią
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 kieliszek białego wina Prosecco
  • garstka świeżej bazylii do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego ryż i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie wlać do tego mleko kokosowe i gotować do miękkości. W połowie gotowania dodać pokrojoną wcześniej cukinię, tarty parmezan i wlać białe wino. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dogotować do miękkości składników. Po ugotowaniu całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów