Risotto z serem i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1830
Składniki:
- 2,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 kieliszek białego wina Prosecco
- garstka świeżej bazylii do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego ryż i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie wlać do tego mleko kokosowe i gotować do miękkości. W połowie gotowania dodać pokrojoną wcześniej cukinię, tarty parmezan i wlać białe wino. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dogotować do miękkości składników. Po ugotowaniu całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)