Risotto buraczane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 485
Risotto buraczane
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g kleistego ryżu
  • 4 czerwone buraki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • Ponadto:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone ogórki gruntowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną i żółtą pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Ogórki pokroić na kawałki i dodać do papryki w misce. Dodać do tego również rukolę, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować risotto: buraczki czerwone dokładnie umyć, obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić z wody, ale wodę pozostawić. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego ryż, wymieszać i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego połowę wody z gotowanych wcześniej buraków i gotować do chwili , aż ryż wciągnie ją całkowicie. Wtedy wlać do tego drugą połowę wody z gotowanych buraków i dodać do tego starte buraki.

Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów