Risotto buraczane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 783
Składniki:
- 300 g kleistego ryżu
- 4 czerwone buraki
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbek czosnku
- 1 cebula
- Ponadto:
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 zielone ogórki gruntowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną i żółtą pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Ogórki pokroić na kawałki i dodać do papryki w misce. Dodać do tego również rukolę, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować risotto: buraczki czerwone dokładnie umyć, obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić z wody, ale wodę pozostawić. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego ryż, wymieszać i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego połowę wody z gotowanych wcześniej buraków i gotować do chwili , aż ryż wciągnie ją całkowicie. Wtedy wlać do tego drugą połowę wody z gotowanych buraków i dodać do tego starte buraki.
Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.
Przygotować risotto: buraczki czerwone dokładnie umyć, obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić z wody, ale wodę pozostawić. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego ryż, wymieszać i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego połowę wody z gotowanych wcześniej buraków i gotować do chwili , aż ryż wciągnie ją całkowicie. Wtedy wlać do tego drugą połowę wody z gotowanych buraków i dodać do tego starte buraki.
Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)