Risotto z wieprzowiny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6546
Risotto  z  wieprzowiny
fot. VirtualErn (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wieprzowiny z łopatki
  • 250 g ryżu
  • 80 g sera ementalskiego
  • 40 g tłuszczu
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę i razem z tłuszczem zrumienić na patelni. Dodać do niego sól, pieprz oraz posiekaną drobno cebulę. Wszystko mieszać do czasu zeszklenia się cebuli. Następnie dodać do całości opukany ryż, przecier pomidorowy i groszek zielony. Całość zalać wodą w stosunku ryżu do wody 1:2, przykryć patelnię i dusić do miękkości w gorącym piekarniku. Gotowe risotto wyciągnąć z piekarnika, posypać tartym serem żółtym i zieloną natką pietruszki. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów