Risotto z wieprzowiny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6757
Składniki:
- 400 g wieprzowiny z łopatki
- 250 g ryżu
- 80 g sera ementalskiego
- 40 g tłuszczu
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- natka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę i razem z tłuszczem zrumienić na patelni. Dodać do niego sól, pieprz oraz posiekaną drobno cebulę. Wszystko mieszać do czasu zeszklenia się cebuli. Następnie dodać do całości opukany ryż, przecier pomidorowy i groszek zielony. Całość zalać wodą w stosunku ryżu do wody 1:2, przykryć patelnię i dusić do miękkości w gorącym piekarniku. Gotowe risotto wyciągnąć z piekarnika, posypać tartym serem żółtym i zieloną natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)