Ebi Sunomono
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2158
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego
- 4 krewetki mrożone
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki gotowego sosy sojowego jasnego
- 1 zielony ogórek
- 0,5 szklanki octu ryżowego
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Dodać do tego plaster cytryny oraz ugotowane krewetki. Sos sojowy zmieszać wymieszać z octem ryżowym oraz cukrem i zalać nim potrawę. Podawać do spożycia po 15 minutach.
Komentarze (0)