Ebi Sunomono

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2158
Ebi Sunomono
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego
  • 4 krewetki mrożone
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki gotowego sosy sojowego jasnego
  • 1 zielony ogórek
  • 0,5 szklanki octu ryżowego

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Dodać do tego plaster cytryny oraz ugotowane krewetki. Sos sojowy zmieszać wymieszać z octem ryżowym oraz cukrem i zalać nim potrawę. Podawać do spożycia po 15 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów