Kaszanka z fasolą i kurkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2964
Składniki:
- 30 g kurek
- 30 g fasoli Jaś
- 4 łyżki oleju
- 2 pęta grubej kaszanki
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 mały por
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kurki umyć i osączyć z wody. Kurki dokładnie oczyścić. Por pokroić na kawałki. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją czterema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości i odcedzić. Por przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami wody, po czym zagotować na dużym ogniu i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pęta kaszanki. Kaszankę oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni z obu stron. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone wcześniej kurki oraz ugotowany por i fasolę. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 3,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu dodać do kaszanki na talerzu. Wszystko posypać bułką tartą i posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)