Kaszanka z fasolą i kurkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2964
Kaszanka z fasolą i kurkami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g kurek
  • 30 g fasoli Jaś
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pęta grubej kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 mały por
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kurki umyć i osączyć z wody. Kurki dokładnie oczyścić. Por pokroić na kawałki. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją czterema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości i odcedzić. Por przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami wody, po czym zagotować na dużym ogniu i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pęta kaszanki. Kaszankę oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni z obu stron. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone wcześniej kurki oraz ugotowany por i fasolę. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 3,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu dodać do kaszanki na talerzu. Wszystko posypać bułką tartą i posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów