Szaszłyki z krewetek, mango i ziemniaków
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2000
Składniki:
- 12 dużych, mrożonych krewetek
- 2 duże ziemniaki ziemniaki
- 2 mango
- Na marynatę:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Mango obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych.
Przygotować marynatę: oliwę z oliwek wymieszać z miodem oraz musztardą i przelać do miski. Do wymieszanych składników dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę chili i dokładnie wymieszać. Dodać do tego oczyszczone wcześniej krewetki i marynować je przez 1,5 godziny w chłodnym miejscu.
W czasie marynowania krewetek ziemniaki przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować je do miękkości, po czym przełożyć na talerz. Następnie krewetki wyciągnąć z marynaty, razem z pokrojonym mango nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i piec na rozpalonym grillu do chwili ich zarumienienia. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do pieczonych ziemniaków.
Przygotować marynatę: oliwę z oliwek wymieszać z miodem oraz musztardą i przelać do miski. Do wymieszanych składników dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę chili i dokładnie wymieszać. Dodać do tego oczyszczone wcześniej krewetki i marynować je przez 1,5 godziny w chłodnym miejscu.
W czasie marynowania krewetek ziemniaki przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować je do miękkości, po czym przełożyć na talerz. Następnie krewetki wyciągnąć z marynaty, razem z pokrojonym mango nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i piec na rozpalonym grillu do chwili ich zarumienienia. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do pieczonych ziemniaków.
Komentarze (0)