Szaszłyki z krewetek, mango i ziemniaków

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1786
Szaszłyki z krewetek, mango i ziemniaków
fot. kochtopf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 dużych, mrożonych krewetek
  • 2 duże ziemniaki ziemniaki
  • 2 mango
  • Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Mango obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych.

Przygotować marynatę: oliwę z oliwek wymieszać z miodem oraz musztardą i przelać do miski. Do wymieszanych składników dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę chili i dokładnie wymieszać. Dodać do tego oczyszczone wcześniej krewetki i marynować je przez 1,5 godziny w chłodnym miejscu.

W czasie marynowania krewetek ziemniaki przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować je do miękkości, po czym przełożyć na talerz. Następnie krewetki wyciągnąć z marynaty, razem z pokrojonym mango nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i piec na rozpalonym grillu do chwili ich zarumienienia. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do pieczonych ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów