Pomidory zapiekane z ziemniakami i sałatą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1976
Pomidory zapiekane z ziemniakami i sałatą
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 śmietany 18%
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć z jej nadmiaru, pokroić w ćwiartki i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Pomidory przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Środki pomidorów posiekać drobno i przełożyć do miski. Dodać do nich bułkę tartą, tarty parmezan, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, suszoną szałwię i rozmaryn. Czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Składniki w misce doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i napełnić nimi wydrążone wcześniej pomidory. Następnie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do upieczonych ziemniaków na talerzu. Następnie dodać do tego sałatę i polać ją śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów