Pomidory zapiekane z ziemniakami i sałatą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1976
Składniki:
- 100 śmietany 18%
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć z jej nadmiaru, pokroić w ćwiartki i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Pomidory przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Środki pomidorów posiekać drobno i przełożyć do miski. Dodać do nich bułkę tartą, tarty parmezan, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, suszoną szałwię i rozmaryn. Czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Składniki w misce doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i napełnić nimi wydrążone wcześniej pomidory. Następnie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do upieczonych ziemniaków na talerzu. Następnie dodać do tego sałatę i polać ją śmietaną.
Komentarze (0)