Krupnik wołowy z winem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2236
Krupnik wołowy z winem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g karkówki wołowej bez kości
  • 500 ml bulionu wołowego z kostki
  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w kostkę. Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, pokrojoną marchew, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie wlać do tego wino czerwone i zagotować. Do zagotowanych składników wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną drobno i pozbawiona nasion paprykę i zagotować. Pod koniec gotowania dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku, gotować jeszcze przez 1,5 minuty, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Zupę udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem razowym, wysmarowanym masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów