Krupnik wołowy z winem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2236
Składniki:
- 200 g karkówki wołowej bez kości
- 500 ml bulionu wołowego z kostki
- 4 kromki chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w kostkę. Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, pokrojoną marchew, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie wlać do tego wino czerwone i zagotować. Do zagotowanych składników wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną drobno i pozbawiona nasion paprykę i zagotować. Pod koniec gotowania dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku, gotować jeszcze przez 1,5 minuty, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Zupę udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem razowym, wysmarowanym masłem.
Komentarze (0)