Chazuke
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2422
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 10 g suszonej moreli
- 2 szklanki ryżu
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 2 płaty suszonego norii
- 1 łyżka zielonej herbaty liściastej
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pokroić na kawałki. Suszone morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Liście nori oraz herbatę zieloną sparzyć 1 szklanka wrzącej wody i pokroić na kawałeczki. Następnie wszystkie pokrojone składniki przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane, doprawić do smaku szczyptą soli, ciągnąć z ognia i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem.
Komentarze (0)