Risotto z dzikim czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1551
Risotto z dzikim czosnkiem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 4 kwiaty dzikiego czosnku do dekoracji
  • 2 łyżki masła czosnkowego Lurpak
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 garstka dzikiego czosnku
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Dziki czosnek dokładnie umyć i pokroić drobno (poza kwiatami do dekoracji). Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać co bulionem warzywnym, dodać pokrojoną cebule, dziki czosnek i gotować na sypko. Potem odparować. Masło czosnkowe stopić na patelni, po czym wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Przed podaniem udekorować kwiatami dzikiego czosnku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów