Risotto z dzikim czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1749
Składniki:
- 200 g ryżu
- 4 kwiaty dzikiego czosnku do dekoracji
- 2 łyżki masła czosnkowego Lurpak
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 garstka dzikiego czosnku
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Dziki czosnek dokładnie umyć i pokroić drobno (poza kwiatami do dekoracji). Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać co bulionem warzywnym, dodać pokrojoną cebule, dziki czosnek i gotować na sypko. Potem odparować. Masło czosnkowe stopić na patelni, po czym wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Przed podaniem udekorować kwiatami dzikiego czosnku.
Komentarze (0)