Pierogi z jabłkiem i dzikim ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1800
Pierogi z jabłkiem i dzikim ryżem
fot. NwongPR / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 200 g dzikiego ryżu
  • 3 jabłka (Szampion)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Awokado umyć osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miksera. Następnie zmiksować go na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować wypełnienie: dziki ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do odparowanego ryżu. Wsypać do tego cynamon oraz brązowy cukier, dokładnie wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.

Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż pierogi same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je na sicie. Następnie rozgrzać masło na patelni i smażyć na nim odcedzone pierogi na średnim ogniu do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy posypać je brązowym cukrem i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanego awokado na talerzu.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów