Pierogi z jabłkiem i dzikim ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1972
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 dojrzale awokado
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 1 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 200 g dzikiego ryżu
- 3 jabłka (Szampion)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Awokado umyć osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miksera. Następnie zmiksować go na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: dziki ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do odparowanego ryżu. Wsypać do tego cynamon oraz brązowy cukier, dokładnie wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż pierogi same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je na sicie. Następnie rozgrzać masło na patelni i smażyć na nim odcedzone pierogi na średnim ogniu do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy posypać je brązowym cukrem i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanego awokado na talerzu.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią potrawę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: dziki ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do odparowanego ryżu. Wsypać do tego cynamon oraz brązowy cukier, dokładnie wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż pierogi same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je na sicie. Następnie rozgrzać masło na patelni i smażyć na nim odcedzone pierogi na średnim ogniu do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy posypać je brązowym cukrem i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanego awokado na talerzu.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią potrawę.
Komentarze (0)