Mątwa nadziewana z dzikim brokułem w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 533
Składniki:
- 400 g dzikiego brokuła chińskiego
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 mrożone mątwy
- 2 łodygi świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- Farsz:
- 250 g kleistego ryżu
- 250 g soi
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- pieprz ziołowy
- sól
Opis przygotowania:
Mątwy rozmrozić, oczyścić z wnętrzności, odciąć od nich macki i dokładnie opłukać. Brokuły chińskie umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić i wyłożyć na talerz
Przygotować farsz: ryż oraz soję opłukać pod bieżącą wodą. Soję przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż przesypać do kolejnego rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać z ugotowaną wcześniej soją. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do ryżu z soją i dobrze wymieszać. Następnie całość doprawić do smaku mielonymi nasionami kolendry, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu napełnić tym przygotowane wcześniej mątwy.
Napełnione mątwy przełożyć do dużego rondla, dodać do nich ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, świeży tymianek i zalać lekko osolona wodą tak, aby składniki nie wystawały. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 30 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć z wody, pokroić ostrym nożem na porcje i dodać do dzikiego brokuła na talerzu. Wszystko polać sosem sojowym.
Przygotować farsz: ryż oraz soję opłukać pod bieżącą wodą. Soję przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż przesypać do kolejnego rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać z ugotowaną wcześniej soją. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do ryżu z soją i dobrze wymieszać. Następnie całość doprawić do smaku mielonymi nasionami kolendry, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu napełnić tym przygotowane wcześniej mątwy.
Napełnione mątwy przełożyć do dużego rondla, dodać do nich ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, świeży tymianek i zalać lekko osolona wodą tak, aby składniki nie wystawały. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 30 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć z wody, pokroić ostrym nożem na porcje i dodać do dzikiego brokuła na talerzu. Wszystko polać sosem sojowym.
Komentarze (0)