Risotto z dynią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3687
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 40 g dyni
- 4 pomidory
- 6 liści bazylii
- 2 łyżki oleju
- 1 pęto kiełbasy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Dynię przekroić, oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wody i gotować do czasu, aż zmięknie. Do dyni dodać ryż, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone na kawałki pomidory, posiekaną bazylię i pokrojoną w plastry kiełbasę. Całość podsmażyć, potem pomidory wymieszać z dynią, ryżem i przełożyć na talerz, a smażoną kiełbasę położyć na wierzchu potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)