Risotto z dynią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3509
Risotto z dynią
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 40 g dyni
  • 4 pomidory
  • 6 liści bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęto kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Dynię przekroić, oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wody i gotować do czasu, aż zmięknie. Do dyni dodać ryż, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone na kawałki pomidory, posiekaną bazylię i pokrojoną w plastry kiełbasę. Całość podsmażyć, potem pomidory wymieszać z dynią, ryżem i przełożyć na talerz, a smażoną kiełbasę położyć na wierzchu potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów