Risotto z dynia serem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1723
Risotto z dynia serem i orzechami
fot. Roberto Berlim / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 20 g białego sera Halloumi
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka cynamonu do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Papryczki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Następnie do ugotowanej dyni wsypać opłukany wcześniej ryż, wymieszać, wlać 0,5 szklanki wody, doprawić do smaku szczyptą soli i razem gotować do miękkości ryżu. Wtedy dodać do tego pokrojony na małe kawałki ser Halloumi, ponownie całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać cynamonem, tłuczonymi orzechami laskowymi i udekorować czerwonymi papryczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów