Risotto z dynia serem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1723
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 20 g białego sera Halloumi
- 2,5 szklanki wody
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka cynamonu do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Papryczki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Następnie do ugotowanej dyni wsypać opłukany wcześniej ryż, wymieszać, wlać 0,5 szklanki wody, doprawić do smaku szczyptą soli i razem gotować do miękkości ryżu. Wtedy dodać do tego pokrojony na małe kawałki ser Halloumi, ponownie całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać cynamonem, tłuczonymi orzechami laskowymi i udekorować czerwonymi papryczkami.
Komentarze (0)