Persymony pieczone z miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 803
Persymony pieczone z miodem
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 4 dojrzałe persymony
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Persymony oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Persymony pokroić w ćwiartki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Miód przelać do rondla, wsypać do niego świeżo starty imbir, mielony cynamon i wlać ekstrakt waniliowy. Do miodu ze składnikami wlać wrzącą wodę, wymieszać, a po wymieszaniu przelać do persymon w naczyniu. Dodać do tego laskę cynamonu, wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości persymon. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać otartą skórką cytrynową i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów