Persymony pieczone z miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 802
Składniki:
- 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 4 dojrzałe persymony
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Persymony oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Persymony pokroić w ćwiartki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Miód przelać do rondla, wsypać do niego świeżo starty imbir, mielony cynamon i wlać ekstrakt waniliowy. Do miodu ze składnikami wlać wrzącą wodę, wymieszać, a po wymieszaniu przelać do persymon w naczyniu. Dodać do tego laskę cynamonu, wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości persymon. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać otartą skórką cytrynową i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)