Risotto z pieczarkami i burakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3619
Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego
- 25 g pieczarek
- 4 czerwone buraki
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie do odparowanego, gorącego ryżu, wlać mleko kokosowe i dokładnie rozmieszać. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić pokrojone cebule. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z ryżem. Buraki zalać wodą, po czym ugotować je do miękkości, odcedzić (100 ml gotowanego wywaru z buraków pozostawić do polania ryżu), obrać ze skóry i poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte dodać do potrawy.
Całość polać wywarem z gotowanych buraków i posypać natką zielonej pietruszki.
Całość polać wywarem z gotowanych buraków i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Łatwe i pyszne danie. Zamiast 25g (chyba pomyłka :)) dałam 250g pieczarek. Buraki pokroiłam w kostkę. Polecam! :)