Pie floater
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3098
Składniki:
- 450 g mrożonego, zielonego groszku
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, rozłożyć na stolnicy i wysmarować je letnią wodą. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Do posikanej natki dodać mielone mięso, po czym wbić do tego samo żółtko (białko pozostawić do wysmarowania ciasta), doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki łyżką nałożyć na wysmarowane ciasto i nałożyć na to kolejną warstwę ciasta. Z całości wyciąć krążki kubkiem i dokładnie zlepić rogi ciasta. Następnie zlepione ciasto wysmarować białkiem jajka i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Groszek zielony rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony zielony groszek, po czym składniki zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Kiedy groszek zmięknie, ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki nałożyć na upieczone wcześniej ciasto. Gotową potrawę polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)