Pie floater

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3098
Pie floater
fot. amandabhslater / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 450 g mrożonego, zielonego groszku
  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, rozłożyć na stolnicy i wysmarować je letnią wodą. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Do posikanej natki dodać mielone mięso, po czym wbić do tego samo żółtko (białko pozostawić do wysmarowania ciasta), doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki łyżką nałożyć na wysmarowane ciasto i nałożyć na to kolejną warstwę ciasta. Z całości wyciąć krążki kubkiem i dokładnie zlepić rogi ciasta. Następnie zlepione ciasto wysmarować białkiem jajka i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Groszek zielony rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony zielony groszek, po czym składniki zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Kiedy groszek zmięknie, ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki nałożyć na upieczone wcześniej ciasto. Gotową potrawę polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów