Ciasto jogurtowe z makaronikami i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 689
Ciasto jogurtowe z makaronikami i owocami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 oleju roślinnego
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Ponadto:
  • 250 g ciastek makaroników
  • 200 g truskawek
  • 200 ml soku z jagód
  • 200 g świeżych jagód
  • 200 g drażetek czekoladowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 pitaja (owoc)

Opis przygotowania:

Owoce umyć i odsączyć z wody. Pitaję pokroić w cienkie plastry. Truskawki pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Składniki te wymieszać, po czym wlać do nich jogurt naturalny, olej i wbić jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i tortownicy i obficie posypać cukrem pudrem. Następnie polać je sokiem jagodowym, udekorować makaronikami, drażetkami czekoladowymi oraz wszystkimi owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów