Ciasto jogurtowe z makaronikami i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 874
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 oleju roślinnego
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Ponadto:
- 250 g ciastek makaroników
- 200 g truskawek
- 200 ml soku z jagód
- 200 g świeżych jagód
- 200 g drażetek czekoladowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 pitaja (owoc)
Opis przygotowania:
Owoce umyć i odsączyć z wody. Pitaję pokroić w cienkie plastry. Truskawki pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Składniki te wymieszać, po czym wlać do nich jogurt naturalny, olej i wbić jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i tortownicy i obficie posypać cukrem pudrem. Następnie polać je sokiem jagodowym, udekorować makaronikami, drażetkami czekoladowymi oraz wszystkimi owocami.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Składniki te wymieszać, po czym wlać do nich jogurt naturalny, olej i wbić jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i tortownicy i obficie posypać cukrem pudrem. Następnie polać je sokiem jagodowym, udekorować makaronikami, drażetkami czekoladowymi oraz wszystkimi owocami.
Komentarze (0)