Risotto z burakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2542
Składniki:
- 4 buraczki czerwone
- 4 liścia bazylii
- 2 szklanki ryżu
- 2 placki tortilli
- 1 mały seler
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Buraczki czerwone dokładnie umyć, zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić (wodę z gotowania pozostawić), obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać wodą z zgotowanych buraczków, doprawić do smaku solą i ugotować na sypko. Potem odparować i połączyć z pokrojonymi buraczkami. Całość oprószyć pieprzem, wymieszać i przełożyć na talerz. Seler obrać ze skóry, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić, pokroić w plastry i dodać do składników. Dodać do tego połamany na kawałki placek tortilli i całość udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)