Jajka Orsini
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2440
Składniki:
- 4 jajka
- 2 bułki zwykłe
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- garstka świeżego tymianku
Opis przygotowania:
Tymianek umyć i odsączyć z wody. Bułki przekroić na połowy i od przekrojonej strony wysmarować olejem. Przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić od wysmarowanej strony, ściągnąć z patelni i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę i posypać ją tartym parmezanem. Następnie pianę z parmezanem wyłożyć na zrumienione wcześniej bułki i zrobić w niej wgniecenie łyżką. W miejsce wgniecenia dodać po 1 żółtku. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (1)
Proste i genialne. Moje dzisiejsze śniadanie.