Jajka Orsini

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 43
Jajka Orsini
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 bułki zwykłe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • garstka świeżego tymianku

Opis przygotowania:

Tymianek umyć i odsączyć z wody. Bułki przekroić na połowy i od przekrojonej strony wysmarować olejem. Przełożyć je na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, zrumienić od wysmarowanej strony, ściągnąć z patelni i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę i posypać ją tartym parmezanem. Następnie pianę z parmezanem wyłożyć na zrumienione wcześniej bułki i zrobić w niej wgniecenie łyżką. W miejsce wgniecenia dodać po 1 żółtku. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżym tymiankiem.

1 komentarz

Proste i genialne. Moje dzisiejsze śniadanie.

Podobne przepisy