Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2102
Składniki:
- 400 g makaronu grube rurki
- 250 g wędzonego boczku
- 250 świeżego szpinaku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 szklanka śmietany 18%
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i odsączyć z wody. Boczek wędzony pokroić w cienkie plastry. Do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody wsypać makaron i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do niego szpinak. Doprawić go do smaku szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć razem z boczkiem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać śmietanę wymieszaną z tartym parmezanem i wymieszać. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać śmietanę wymieszaną z tartym parmezanem i wymieszać. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (1)
Super przepis na szybki i smaczny obiad polecam.