Przegrzebki z burakami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2264
Przegrzebki z burakami i orzechami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 5 dag kiełków rzodkiewki
  • 2 czerwone buraki
  • 2 łyżki drobno tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Buraki umyć, zalać wodą, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Muszle wyszorować. Oczyszczone przegrzebki pokroić w drobną kostkę i zmieszać ze startymi burakami. Następnie dodać do tego bułkę tartą, tłuczone orzechy laskowe, wlać śmietanę, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i nałożyć na wyszorowane muszle. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 3 minuty. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów