Przegrzebki z burakami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2264
Składniki:
- 6 mrożonych przegrzebek
- 5 dag kiełków rzodkiewki
- 2 czerwone buraki
- 2 łyżki drobno tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Buraki umyć, zalać wodą, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Muszle wyszorować. Oczyszczone przegrzebki pokroić w drobną kostkę i zmieszać ze startymi burakami. Następnie dodać do tego bułkę tartą, tłuczone orzechy laskowe, wlać śmietanę, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i nałożyć na wyszorowane muszle. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 3 minuty. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)