Grzanki ze szpinakiem, awokado i burakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1849
Grzanki ze szpinakiem, awokado i burakami
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • 2 awokado
  • 2 czerwone buraki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Połowę szpinaku posiekać drobno, a drugą połowę przełożyć w całości na talerz. Buraki zalać wodą, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całego szpinaku. Potem zalać oliwą z oliwek i posypać bułka tartą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić drobno i dodać do posiekanego szpinaku. Wlać do tego sok pomarańczowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać kromki chleba i zrumienić z obu stron. Upieczone grzanki osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na grzanki nałożyć wymieszane składniki ze szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów