Grzanki ze szpinakiem, awokado i burakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1849
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 2 awokado
- 2 czerwone buraki
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 pęczek szpinaku
- 1 łyżka bułki tartej
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Połowę szpinaku posiekać drobno, a drugą połowę przełożyć w całości na talerz. Buraki zalać wodą, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całego szpinaku. Potem zalać oliwą z oliwek i posypać bułka tartą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić drobno i dodać do posiekanego szpinaku. Wlać do tego sok pomarańczowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać kromki chleba i zrumienić z obu stron. Upieczone grzanki osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na grzanki nałożyć wymieszane składniki ze szpinakiem.
Komentarze (0)