Łosoś z burakami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2562
Łosoś z burakami i szpinakiem
fot. Paul Miller / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g łososia
  • 4 czerwone buraki
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek szpinaku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Łososia podzielić na dzwonki. Szpinak sparzyć 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Buraki zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie dodać do tego pokrojone buraki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dzwonki łososia oprószyć pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb i smażyć z obu stron do miękkości ryby w głębokim, rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na szpinak. Dodać do tego smażone buraczki z cebulą, a wszystko udekorować cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów