Łosoś z burakami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2562
Składniki:
- 200 g łososia
- 4 czerwone buraki
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek szpinaku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Łososia podzielić na dzwonki. Szpinak sparzyć 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Buraki zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie dodać do tego pokrojone buraki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dzwonki łososia oprószyć pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb i smażyć z obu stron do miękkości ryby w głębokim, rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na szpinak. Dodać do tego smażone buraczki z cebulą, a wszystko udekorować cytryną.
Komentarze (0)