Risotto z wędzonym kurczakiem i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2915
Risotto z wędzonym kurczakiem i fasolą
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 wędzone piersi z kurczaka
  • 2 placki tortilla
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Masło stopić na patelni dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Przygotować bulion warzywny, dodać do niego pokrojoną na kawałki zieloną fasolkę i zeszkloną cebulę. Doprawić pieprzem oraz solą do smaku i zagotować. Gorącym bulionem zalać ryż i dokładnie wymieszać, po czym wszystko wyłożyć na talerz. Wędzone piersi kurczaka pokroić w plastry i dodać do ryżu. Tortille skropić niewielką ilością wody i podgrzać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie zwinąć ją do połowy i przełożyć do ryżu. Całość udekorować bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów