Zupa z zielonej herbaty
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2339
Składniki:
- 30 g makaronu soba
- 20 g grzybów shitake
- 3 torebki zielonej herbaty
- 3 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 piersi z kurczaka
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki fasoli Jaś
- 1 dymka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby shitake, mięso oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 3 godziny. Zagotować 1,5 l wody i wrzucić do niej w niej zieloną herbatę i trawę cytrynową. Oba składniki parzyć przez 5 minut, po czym wyciągnąć je z naparu. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić, wymieszać z sosem sojowym i przełożyć na talerz. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na oleju sezamowym w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Fasolę odcedzić, przełożyć do smażonego mięsa, zalać naparem z zaparzonej wcześniej herbaty i dodać do tego pokrojone grzyby shitake. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki chili i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron. Gotowa potrawę udekorować kiełkami fasoli mung.
Komentarze (0)