Zupa z zielonej herbaty

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2339
Zupa z zielonej herbaty
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu soba
  • 20 g grzybów shitake
  • 3 torebki zielonej herbaty
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 l wody
  • 1,5 szklanki fasoli Jaś
  • 1 dymka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby shitake, mięso oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 3 godziny. Zagotować 1,5 l wody i wrzucić do niej w niej zieloną herbatę i trawę cytrynową. Oba składniki parzyć przez 5 minut, po czym wyciągnąć je z naparu. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić, wymieszać z sosem sojowym i przełożyć na talerz. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na oleju sezamowym w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Fasolę odcedzić, przełożyć do smażonego mięsa, zalać naparem z zaparzonej wcześniej herbaty i dodać do tego pokrojone grzyby shitake. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki chili i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron. Gotowa potrawę udekorować kiełkami fasoli mung.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów