Risotto z kurczakiem i śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2336
Risotto z kurczakiem i śliwkami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 l wody
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Piersi z kurczaka oraz szczypiorek umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, natomiast mięso pokroić w kostkę i dodać do moczonego ryżu. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko postawić na średnim ogniu, doprawić do smaku przyprawami, dodać do tego masło i gotować do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów