Risotto z kurczakiem i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2529
Składniki:
- 6 śliwek kalifornijskich bez pestek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1 l wody
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Piersi z kurczaka oraz szczypiorek umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, natomiast mięso pokroić w kostkę i dodać do moczonego ryżu. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko postawić na średnim ogniu, doprawić do smaku przyprawami, dodać do tego masło i gotować do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)