Czosnek pieczony z miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2681
Czosnek pieczony z miodem
fot. ChristineLeiser / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka octy balsamicznego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Główki czosnku przeciąć ostrym nożem w górnej części (lecz nie obierać ich ze skóry), przełożyć je na aluminiową folię do pieczenia i włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Do miski wlać miód lipowy, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Wsypać do tego mielony kumin rzymski, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i wymieszać. Następnie przelać łyżką na ząbki czosnku w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do czasu, aż czosnek będzie miękki. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów