Czosnek pieczony z miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3629
Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 1 łyżka octy balsamicznego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Główki czosnku przeciąć ostrym nożem w górnej części (lecz nie obierać ich ze skóry), przełożyć je na aluminiową folię do pieczenia i włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Do miski wlać miód lipowy, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Wsypać do tego mielony kumin rzymski, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i wymieszać. Następnie przelać łyżką na ząbki czosnku w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do czasu, aż czosnek będzie miękki. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)