Rillettes z łososia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 481
Składniki:
- 400 g surowych filetów z łososia
- 400 g filetów z wędzonego łososia
- 100 ml majonezu
- 4 rzodkiewki
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 szalotki
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 koper włoski
- chleb razowy
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Śmietanę kremówkę wyłożyć na talerz. Koper włoski pokroić w cienkie plastry skropić go 1 łyżką soku z cytryny i położyć na talerzu ze śmietaną. Dodać do tego pokrojoną w cienkie krążki rzodkiewkę. Następnie do rondla wlać wino wytrawne. Szalotkę posiekać drobno i dodać do wina w rondlu. Surowego łososia, pokroić na małe kawałki, włożyć je do wina z szalotką i gotować go na średnim ogniu do chwili, aż połowę wina wyparuje. Wtedy rybę z gotowaną szalotką wyciągnąć z rondla łyżką cedzakową i przełożyć do miski. Do tej samej miski dodać rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego łososia i majonez. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, białym pieprzem, wymieszać i wyłożyć na talerz. Całość udekorować sałatą strzępiastą i podawać z razowym chlebem.
Komentarze (0)