Rillettes z łososia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 481
Rillettes z łososia
fot. onetallchef (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g surowych filetów z łososia
  • 400 g filetów z wędzonego łososia
  • 100 ml majonezu
  • 4 rzodkiewki
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 koper włoski
  • chleb razowy
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Śmietanę kremówkę wyłożyć na talerz. Koper włoski pokroić w cienkie plastry skropić go 1 łyżką soku z cytryny i położyć na talerzu ze śmietaną. Dodać do tego pokrojoną w cienkie krążki rzodkiewkę. Następnie do rondla wlać wino wytrawne. Szalotkę posiekać drobno i dodać do wina w rondlu. Surowego łososia, pokroić na małe kawałki, włożyć je do wina z szalotką i gotować go na średnim ogniu do chwili, aż połowę wina wyparuje. Wtedy rybę z gotowaną szalotką wyciągnąć z rondla łyżką cedzakową i przełożyć do miski. Do tej samej miski dodać rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego łososia i majonez. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, białym pieprzem, wymieszać i wyłożyć na talerz. Całość udekorować sałatą strzępiastą i podawać z razowym chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów