Ricotta zapiekana z pomidorami, orzechami i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2626
Składniki:
- 300 g sera ricotta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki koktajlowe pokroić w cienkie plastry. Ser ricotta podzielić na porcje i przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Bazylię drobno posiekać, wymieszać z mielonymi orzechami laskowymi i nałożyć na ser na blasze do pieczenia wraz z pokrojonymi pomidorami. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż pomidorki zaczną się kurczyć. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)