Tarta de Santiago
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3700
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych migdałów
- 170 g cukru
- 125 ml letniej wody
- 16 g cukru waniliowego
- 6 jaj
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ucierać ze szczypta soli do białości. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. Potem do utartej masy dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy, mielone migdały i sparzoną wrzątkiem oraz osączoną z wody skórkę pomarańczową, cały czas mieszając. Wlać do tego letnią wodę oraz brandy. Wszystko dokładnie wymieszać i rozetrzeć, po czym dodać utarte wcześniej białka i całość jeszcze raz wymieszać. Wymieszanymi składnikami wypełnić formę, wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczona wyciągnąć, przełożyć na talerz i przestudzić. Wyciąć z papieru symbol krzyża i położyć go na cieście. Tak przygotowane ciasto posypać cukrem pudrem, a następnie usunąć wycięty papierowy krzyż z ciasta.
Komentarze (1)
Prawdziwa Tarta de Santiago nie ma w przepisie mąki- wyłącznie zmielone migdały, czyli taką migdałową mączkę.