Papryka zapiekana z twarogiem, pomidorami i bekonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 922
Składniki:
- 400 g białego twarogu
- 250 g wędzonego bekonu
- 8 pomidorków cherry
- 4 żółte słodkie papryki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pomidorki, paprykę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Papryki przekroić w poprzek na połowy i wydrążyć z nich nasiona. Pomidorki i natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Ser twarogowy przełożyć do miski i dodać do niego pokrojone wcześniej pomidorki z natką oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną wędzoną papryką i dokładnie wymieszać, po czym napełnić tym wydrążone papryki. Całość zawinąć wędzonym bekonem, przełożyć do brytfanki i skropić oliwą z oliwek. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości papryki. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)