Papryka zapiekana z twarogiem, pomidorami i bekonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 91
Papryka zapiekana z twarogiem, pomidorami i bekonem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g białego twarogu
  • 250 g wędzonego bekonu
  • 8 pomidorków cherry
  • 4 żółte słodkie papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pomidorki, paprykę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Papryki przekroić w poprzek na połowy i wydrążyć z nich nasiona. Pomidorki i natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Ser twarogowy przełożyć do miski i dodać do niego pokrojone wcześniej pomidorki z natką oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną wędzoną papryką i dokładnie wymieszać, po czym napełnić tym wydrążone papryki. Całość zawinąć wędzonym bekonem, przełożyć do brytfanki i skropić oliwą z oliwek. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości papryki. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów