Ricotta Gnudi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1814
Składniki:
- sól
- natka selera
- Kulki:
- 400 g sera ricotta
- 200 g mąki pszennej
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g kaszy manny
- 2 jajka
- Sos:
- 4 łyżki masła
- 4 plastry wędzonej szynki
- 2 marchewki
Opis przygotowania:
Marchew oraz seler umyć i osączyć z wody.
Przygotować kulki: ser ricotta przełożyć do miksera. Wsypać do niego mąkę, kaszę mannę, tarty parmezan i wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu uformować z tego małe kulki ręcznie. Kulki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Następnie marchew obrać ze skóry i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach do stopionego masła na patelni. Marchew wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy dodać do niej posiekaną drobno wędzoną szynkę. Marchew z szynką dobrze wymieszać, smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natką selera.
Przygotować kulki: ser ricotta przełożyć do miksera. Wsypać do niego mąkę, kaszę mannę, tarty parmezan i wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu uformować z tego małe kulki ręcznie. Kulki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Następnie marchew obrać ze skóry i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach do stopionego masła na patelni. Marchew wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy dodać do niej posiekaną drobno wędzoną szynkę. Marchew z szynką dobrze wymieszać, smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)