Ricotta Gnudi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1814
Ricotta Gnudi
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • sól
  • natka selera
  • Kulki:
  • 400 g sera ricotta
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • Sos:
  • 4 łyżki masła
  • 4 plastry wędzonej szynki
  • 2 marchewki

Opis przygotowania:

Marchew oraz seler umyć i osączyć z wody.

Przygotować kulki: ser ricotta przełożyć do miksera. Wsypać do niego mąkę, kaszę mannę, tarty parmezan i wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu uformować z tego małe kulki ręcznie. Kulki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Następnie marchew obrać ze skóry i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach do stopionego masła na patelni. Marchew wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy dodać do niej posiekaną drobno wędzoną szynkę. Marchew z szynką dobrze wymieszać, smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów