Ravioli z łososiem, pomidorami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2540
Ravioli z łososiem, pomidorami i parmezanem
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody, przekroić, usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Łososia wędzonego oczyścić z ości i pokroić na małe kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Dodać do niej sól, wbić jajka, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć kawałki wędzonego łososia i nałożyć na to drugą część ciasta. Z całości odpowiednią foremką wyciąć pierogi ravioli. Wycięte wrzucić do 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony czosnek i zeszklić. Dodać do tego osączone z zalewy kapary, pokrojone pomidory, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na ravioli.

Całość posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów