Ravioli z łososiem, pomidorami i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2749
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody, przekroić, usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Łososia wędzonego oczyścić z ości i pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Dodać do niej sól, wbić jajka, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć kawałki wędzonego łososia i nałożyć na to drugą część ciasta. Z całości odpowiednią foremką wyciąć pierogi ravioli. Wycięte wrzucić do 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony czosnek i zeszklić. Dodać do tego osączone z zalewy kapary, pokrojone pomidory, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na ravioli.
Całość posypać tartym parmezanem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Dodać do niej sól, wbić jajka, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć kawałki wędzonego łososia i nałożyć na to drugą część ciasta. Z całości odpowiednią foremką wyciąć pierogi ravioli. Wycięte wrzucić do 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony czosnek i zeszklić. Dodać do tego osączone z zalewy kapary, pokrojone pomidory, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na ravioli.
Całość posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)