Poutine
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5319
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 300 ml wody
- 30 g gotowego sosu pieczeniowego ciemnego
- 30 g białego sera twarogowego
- 4 duże ziemniaki
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- olej go głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę, po czym wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i upiec frytki. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie posypać je pokruszonym serem twarogowym. Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do papryki. Gotowy sos pieczeniowy przesypać do rondla, zalać go 300 ml zimnej wody, wymieszać i postawić na małym ogniu. Do sosu dodać pokrojone warzywa, doprawić do smaku pieprzem, solą i zagotować. Gorącym sosem polać całą potrawę.
Komentarze (0)