Omlet z ricottą i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3400
Składniki:
- 200 g sera ricotta
- 2 łyżki masła
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Omlet:
- 5 jaj
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka mleka
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła dodać łyżką ser ricotta i smażyć go przez 1 minutę na średnim ogniu.
Przygotować omlet: jajka wbić do kubka i wsypać do nich mąkę, tarty parmezan i szczyptę soli. Następnie składniki w kubku dobrze roztrzepać widelcem i przelać je do smażonych składników na patelni. Całość smażyć pod przykryciem do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, udekorować bazylią i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować omlet: jajka wbić do kubka i wsypać do nich mąkę, tarty parmezan i szczyptę soli. Następnie składniki w kubku dobrze roztrzepać widelcem i przelać je do smażonych składników na patelni. Całość smażyć pod przykryciem do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, udekorować bazylią i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)