Omlet z ricottą i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2976
Omlet z ricottą i parmezanem
fot. jules:stonesou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g sera ricotta
  • 2 łyżki masła
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Omlet:
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka mleka

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i osączyć z wody. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła dodać łyżką ser ricotta i smażyć go przez 1 minutę na średnim ogniu.

Przygotować omlet: jajka wbić do kubka i wsypać do nich mąkę, tarty parmezan i szczyptę soli. Następnie składniki w kubku dobrze roztrzepać widelcem i przelać je do smażonych składników na patelni. Całość smażyć pod przykryciem do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, udekorować bazylią i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów