Cukinia z wołowiną, pomidorami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2302
Cukinia z wołowiną, pomidorami i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 325 g parmezanu w plastrach
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić ją w cienkie, podłużne plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, przełożyć na nią pokrojoną cukinię, oprószyć szczyptą soli i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą pieprzu oraz mielona kolendrą, wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wlać do tego pomidory z puszki, całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do cukinii na talerzu. Gotową potrawę podawać z pokrojonym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów