Cukinia z wołowiną, pomidorami i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2302
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 325 g parmezanu w plastrach
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 młoda, zielona cukinia
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić ją w cienkie, podłużne plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, przełożyć na nią pokrojoną cukinię, oprószyć szczyptą soli i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą pieprzu oraz mielona kolendrą, wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wlać do tego pomidory z puszki, całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do cukinii na talerzu. Gotową potrawę podawać z pokrojonym parmezanem.
Komentarze (0)