Gnudi ze spaghetti
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2345
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 200 szpinaku
- 30 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do garnka, ugotować do miękkości, potem odcedzić i na gorąco wymieszać z przecierem pomidorowym. Wymieszane składniki zrolować widelcem i wyłożyć na talerz. Szpinak dokładnie opłukać, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Następnie ugotowany szpinak przełożyć do miski i zmieszać z serem ricotta, tartym parmezanem oraz mąką. Potem wbić do tego jajko, doprawić, do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki, po czym wrzucić je na 1,5 l gotującej się wody. Całość gotować przez 4 minuty na małym ogniu. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakowa i dodać do makaronu.
Komentarze (0)