Ravioli z lubczykiem, porem i portulaką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1295
Ravioli z lubczykiem, porem i portulaką
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 mały por
  • 2 łyżki masła
  • 1 garść świeżej portulaki
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • Farsz:
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g świeżego lubczyku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 żółtka jaj
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Lubczyk, por oraz portulakę umyć i osączyć z wody. Por pokroić w cienkie krążki. Lubczyk drobno posiekać do miski.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice, dodać do niej jajka, wlać letnią wodę, oliwę z oliwek i wsypać do tego szczyptę soli. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i pociąć na kwadraty 8 x 8 cm.

Przygotować farsz: do posiekanego wcześniej lubczyku dodać ser ricotta, tarty parmezan, żółtka jaj, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć łyżeczką na pokrojone wcześniej ciasto.

Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l wody. Pierogi gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch, a gotowe odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym polać nim potrawę. Na koniec posypać portulaką i pokrojonym porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów