Ravioli z lubczykiem, porem i portulaką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1295
Składniki:
- 1 mały por
- 2 łyżki masła
- 1 garść świeżej portulaki
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- Farsz:
- 250 g sera ricotta
- 200 g świeżego lubczyku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 żółtka jaj
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Lubczyk, por oraz portulakę umyć i osączyć z wody. Por pokroić w cienkie krążki. Lubczyk drobno posiekać do miski.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice, dodać do niej jajka, wlać letnią wodę, oliwę z oliwek i wsypać do tego szczyptę soli. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i pociąć na kwadraty 8 x 8 cm.
Przygotować farsz: do posiekanego wcześniej lubczyku dodać ser ricotta, tarty parmezan, żółtka jaj, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć łyżeczką na pokrojone wcześniej ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l wody. Pierogi gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch, a gotowe odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym polać nim potrawę. Na koniec posypać portulaką i pokrojonym porem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice, dodać do niej jajka, wlać letnią wodę, oliwę z oliwek i wsypać do tego szczyptę soli. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i pociąć na kwadraty 8 x 8 cm.
Przygotować farsz: do posiekanego wcześniej lubczyku dodać ser ricotta, tarty parmezan, żółtka jaj, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć łyżeczką na pokrojone wcześniej ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l wody. Pierogi gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch, a gotowe odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym polać nim potrawę. Na koniec posypać portulaką i pokrojonym porem.
Komentarze (0)