Ravioli ze szpinakiem, serem i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3814
Ravioli ze szpinakiem, serem i jajkiem
fot. collectmoments / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 liście szpinaku do dekoracji
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zielonego groszku w zalewie
  • 1 łyżka tartego drobno parmezanu
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić i wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotować przez 2 minuty, potem odcedzić. Do odcedzonego szpinaku dodać ser ricotta i oba składniki zmiksować mikserem, Następnie doprawić do smaku i przełożyć do szprycy.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej 2 jajka, wlać oliwę oraz letnią wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i podzielić na 2 części. Na jedną część ciasta ze szprycy wycisnąć okrągłe kształty, po czym wbić do środka po jednym jajku. Całość nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ostrą foremką wyciąć wszystkie składniki, dokładnie zlepić brzegi ciasta i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na patelni i polać nim potrawę. Całość posypać tartym parmezanem oraz udekorować osączonym z zalewy zielonym groszkiem i liśćmi szpinaku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów