Ravioli z ogonówką i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1837
Ravioli z ogonówką i warzywami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki tartego sera cheddar
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 500 g surowej ogonówki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 200 ml pomidorów z puszki bez skóry
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować farsz: marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ogonówkę oraz łodygi selera pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej wszystkie warzywa i smażyć je przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu, po czym smażone składniki zalać winem wytrawnym, dodać do tego tymianek liść laurowy i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy wina. Wlać do tego pomidory z puszki i bulion warzywny, całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną wszystko przecedzić na sicie, mięso z warzywami przełożyć do miski, a sos z duszenia pozostawić do polania nim potrawy. Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części i rozwałkować je na grubość 1,5 mm. Następnie na rozwałkowaną jedną część ciasta nałożyć przygotowany wcześniej farsz z miski i całość nakryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko pokroić nożem w kwadraty o wymiarach 7x7 cm, dobrze skleić ręcznie końce ciasta i wrzucić do rondla z gotującym się 1 l wody. Składniki gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę polać pozostawiony sosem z duszenia składników, posypać natką zielonej pietruszki i posypać tartym serem cheddar oraz parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów