Ravioli z ogonówką i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2116
Składniki:
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki tartego sera cheddar
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 3 łyżki letniej wody
- 1 jajko
- Farsz:
- 500 g surowej ogonówki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 200 ml pomidorów z puszki bez skóry
- 3 marchewki
- 3 łyżki oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować farsz: marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ogonówkę oraz łodygi selera pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej wszystkie warzywa i smażyć je przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu, po czym smażone składniki zalać winem wytrawnym, dodać do tego tymianek liść laurowy i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy wina. Wlać do tego pomidory z puszki i bulion warzywny, całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną wszystko przecedzić na sicie, mięso z warzywami przełożyć do miski, a sos z duszenia pozostawić do polania nim potrawy. Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części i rozwałkować je na grubość 1,5 mm. Następnie na rozwałkowaną jedną część ciasta nałożyć przygotowany wcześniej farsz z miski i całość nakryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko pokroić nożem w kwadraty o wymiarach 7x7 cm, dobrze skleić ręcznie końce ciasta i wrzucić do rondla z gotującym się 1 l wody. Składniki gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę polać pozostawiony sosem z duszenia składników, posypać natką zielonej pietruszki i posypać tartym serem cheddar oraz parmezanem.
Komentarze (0)