Sukiyaki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4623
Sukiyaki
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wołowej bez kości
  • 200 g jedwabistego tofu
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 20 g grzybów enoki
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 chiński brokuł
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki sake
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Grzyby enoki dokładnie oczyścić. Łopatkę wołową pokroić w cienkie plastry. Tofu pokroić na kawałki. Cebulę oraz marchew obrać ze skóry. Cebulę pokroić w ćwiartki, a marchew w talarki. Por z brokułem chińskim pokroić na kawałki. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Następnie wszystkie pokrojone warzywa, mięso oraz oczyszczone grzyby przełożyć do jednego, dużego rondla i zalać bulionem warzywnym. Wlać do tego sake, sos sojowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Ugotowane ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron w misce.

Komentarze (0)