Sukiyaki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4623
Składniki:
- 200 g łopatki wołowej bez kości
- 200 g jedwabistego tofu
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 20 g grzybów enoki
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 chiński brokuł
- 1 por
- 1 cebula
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki sake
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Grzyby enoki dokładnie oczyścić. Łopatkę wołową pokroić w cienkie plastry. Tofu pokroić na kawałki. Cebulę oraz marchew obrać ze skóry. Cebulę pokroić w ćwiartki, a marchew w talarki. Por z brokułem chińskim pokroić na kawałki. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Następnie wszystkie pokrojone warzywa, mięso oraz oczyszczone grzyby przełożyć do jednego, dużego rondla i zalać bulionem warzywnym. Wlać do tego sake, sos sojowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Ugotowane ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron w misce.
Komentarze (0)