Gofry z dżemem, serem brie i bazylią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2125
Składniki:
- 30 g sera brie
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- garść świeżej bazylii
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla, wlać do tego mleko, olej, wbić jajka, wsypać cukier, sól i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę i piec przez 3 minuty na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z gofrownicy, wyłożyć na talerz i wysmarować dżemem truskawkowym. Ser brie pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na wysmarowane dżemem gofry. Całość posypać świeża bazylią.
Komentarze (0)