Pieczarki z portulaką i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 233
Pieczarki z portulaką i śmietaną
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 garść portulaki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz portulakę umyć i odsączyć z wody. Portulakę pokroić na kawałki. Pieczarki obrać i przekroić na połówki. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć na nią pokrojone grzyby i portulakę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów