Babka dyniowa z czekoladą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1111
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 400 g miąższu z dyni makaronowej
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 ml maślanki
- 60 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z brązowym cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i imbirem. Wlać do tego maślankę, olej, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać do niej zmiksowany wcześniej miąższ z dyni, łuskane pestki z dyni, połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć je z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć je z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (1)
Mniam