Babka dyniowa z czekoladą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 840
Babka dyniowa z czekoladą
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g miąższu z dyni makaronowej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml maślanki
  • 60 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z brązowym cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i imbirem. Wlać do tego maślankę, olej, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać do niej zmiksowany wcześniej miąższ z dyni, łuskane pestki z dyni, połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć je z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów