Thot Man Kung
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2016
Składniki:
- 300 g karkówki wieprzowej bez kości
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 kalafior
- 1 sałata strzępiasta
- 1 papryczka czerwona chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka panierki Panko
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1 ozdobny kwiat do dekoracji potrawy
- 0,5 kg mrożonych krewetek
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z limonki oraz cukrem brązowym i polać tym warzywa na talerzu. Kalafiora pokroić na różyczki, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na małe kawałki. Karkówkę wieprzową pokroić na kawałki, po czym razem z pokrojonymi krewetkami oraz ugotowanym wcześniej kalafiorem przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego 1 jajko i dokładnie wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe placki. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać przesypać panierkę Panko. Uformowane placki namoczyć najpierw w jajku, potem w panierce i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Gotową potrawę przed podaniem udekorować ozdobnym kwiatem.
Komentarze (0)