Ravioli z kapustą i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2053
Ravioli z kapustą i grzybami
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 5 g suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • Sos:
  • 6 pieczarek
  • 4 liście świeżej szałwii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone podgrzybki zalać 1 szklanką letniej wody i moczyć przez 30 minut. Po upływie tego czasu osączyć je z nadmiaru wody na sicie i posiekać drobno. Pieczarki umyć, oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić je na dwie części.

Przygotować farsz. kapustę kiszoną przełożyć do rondla, zalać ją trzema szklankami wody i gotować do jej miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na sicie, po czym drobno posiekać nożem i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać posiekane wcześniej podgrzybki, doprawić je do smaku szczyptą soli, wymieszać, smażyć prze 3 minuty i dodać do ugotowanej kapusty.

Składniki w misce posypać bułką tartą, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przełożyć łyżką na rozwałkowane ciasto. Wszystko nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, wyciąć foremką do pierogów i wrzucić do rondla z 1l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać przecier pomidorowy, listki świeżej szałwii, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Potem całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko posypać przyprawą Kucharek i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów