Pierogi z kapustą i grzybami w sosie szpinakowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2213
Pierogi z kapustą i grzybami w sosie szpinakowym
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 g kiełek czerwonego buraka
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • Na sos:
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów laskowych

Opis przygotowania:

Kiełki buraka sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia. Kapustę kiszoną przełożyć do rondla, zalać ją 2 szklankami wody, zagotować, odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Do odciśniętej kapusty dodać usmażone pieczarki z cebulą, dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na krążki ciasta.

Wszystko zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć je z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, wsypać mielone orzechy laskowe, po czym całość doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu.

Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do pierogów na talerzu. Gotową potrawę posypać kiełkami buraczków uprzednio sparzonymi wrzącą wodą i osączonymi z jej nadmiaru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów