Krokiety z kapustą i grzybami w sosie czosnkowym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6198
Składniki:
- 150 ml gotowego sosu czosnkowego
- 2 pomidory
- 2 zielone ogórki
- 1 sałata czerwona
- olej do smażenia
- Na ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- Na farsz:
- 25 g pieczarek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzy
- 1 łyżeczka Vegety
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz, dodać do niej pokrojone na kawałki pomidory oraz pokrojone w cienkie plastry ogórki.
Przygotować ciasto na krokiety: mleko wlać do garnka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i wszystko razem zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i chochelką wlewać ciasto, po czym smażyć z obu stron, jak naleśniki. Usmażone zaś wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, umyć, zalać 1 l wody, zagotować i odcedzić (odcedzoną wodę pozostawić). Odcedzone grzyby pokroić na drobne kawałki. Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżąca wodą, po czym odcisnąć z jej nadmiaru, a następnie zalać ją odcedzona wodą z gotowanych pieczarek i gotować na średnim ogniu. Do gotowanej kapusty dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej dodać pokrojoną kapustę, grzyby, doprawić do smaku pieprzem, solą, Vegetą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć na usmażone naleśniki. Naleśniki z farszem zawinąć w rulony.
Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą, Zawinięte rulony panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu.
Wszystko polać gotowym sosem czosnkowym.
Przygotować ciasto na krokiety: mleko wlać do garnka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i wszystko razem zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i chochelką wlewać ciasto, po czym smażyć z obu stron, jak naleśniki. Usmażone zaś wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, umyć, zalać 1 l wody, zagotować i odcedzić (odcedzoną wodę pozostawić). Odcedzone grzyby pokroić na drobne kawałki. Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżąca wodą, po czym odcisnąć z jej nadmiaru, a następnie zalać ją odcedzona wodą z gotowanych pieczarek i gotować na średnim ogniu. Do gotowanej kapusty dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej dodać pokrojoną kapustę, grzyby, doprawić do smaku pieprzem, solą, Vegetą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć na usmażone naleśniki. Naleśniki z farszem zawinąć w rulony.
Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą, Zawinięte rulony panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu.
Wszystko polać gotowym sosem czosnkowym.
Komentarze (0)