Krokiety z kapustą i grzybami w sosie czosnkowym

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5652
Krokiety z kapustą i grzybami w sosie czosnkowym
fot. Krissyho / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml gotowego sosu czosnkowego
  • 2 pomidory
  • 2 zielone ogórki
  • 1 sałata czerwona
  • olej do smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Na farsz:
  • 25 g pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzy
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz, dodać do niej pokrojone na kawałki pomidory oraz pokrojone w cienkie plastry ogórki.

Przygotować ciasto na krokiety: mleko wlać do garnka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i wszystko razem zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i chochelką wlewać ciasto, po czym smażyć z obu stron, jak naleśniki. Usmażone zaś wyłożyć na talerz.

Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, umyć, zalać 1 l wody, zagotować i odcedzić (odcedzoną wodę pozostawić). Odcedzone grzyby pokroić na drobne kawałki. Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżąca wodą, po czym odcisnąć z jej nadmiaru, a następnie zalać ją odcedzona wodą z gotowanych pieczarek i gotować na średnim ogniu. Do gotowanej kapusty dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej dodać pokrojoną kapustę, grzyby, doprawić do smaku pieprzem, solą, Vegetą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć na usmażone naleśniki. Naleśniki z farszem zawinąć w rulony.

Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą, Zawinięte rulony panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu.

Wszystko polać gotowym sosem czosnkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów